Ankara Etlik Antares alişveriş merkezindeydik kızımla. Ücra bi köşede bi tabela ve bir ok dikkatimi çekti. "Balmumu heykel sergisi" yazıyordu üzerinde. Gitsek mi gitmesek mi,Betül çok mu küçük? vs diye düşünürken,pat diye yönümü o tarafa çevirdim. Küçük bir kapı.. Bebek arabamızı bırakıp el ele içeri girdik. Karanlık ve kocaman bi salona girdik. Ortamda bir sürü heykel ve önlerinde sadece onları aydınlatan ışıklar. Hemen heykellerin hikayelerini ve şahısları bize tek tek anlatan rehbere doğru ilerleyip tura biz de katıldık.
Tahminimden çok daha fazla ilgisini çekti 15 aylık kızımın. Rehberi dikkatlice dinledik :) Yeri geldi "Aaaa!" diyip şaşırdık,yeri geldi işaret parmağımızla birbirimize bazı ayrıntıları gösterdik. Henüz bir şeyler anlaması ve hatta onların gerçek olmadığını idrak etmesi için bile belki de çok erkendi. Ama beraber katıldığımız bu aktivite,beni inanılmaz mutlu etti ve heyecanlandırdı. Daha sonra yapabileceklerimiz adına da umutlandırdı. Bu zamana kadar benim minik bebeğimdi,ama artık bana arkadaş,yoldaş olmaya başlaması da çok heyecan vericiydi.
Biraz sergideki heykellerden bahsetmek istiyorum.Ankarada olanlar,eğer imkanları varsa özellikle de çocukları ile beraber mutlaka ama mutlaka görmeliler diye düşünüyorum.
Heykeller hemen her yönden gerçeğe çok uygun olarak,balmumundan yapılmış. Boyutları,temsil ettikleri şahıslarınkinin birebir aynısı. Hatta şöyle bi kaç ayrıntı var ki gülümsetti beni : Mesela Kemal Sunal'ın ağzında protez dişler görünüyor.Bu dişler onun kendi dişçisinden,kendi ağız kalıbına göre birebir hazırlanmış aynı dişlermiş :) Yine Levent Kırca'nın üzerindeki takım elbise onun 30 senelik takımlarından birisiymiş.
Osmanlı'nın en ihtişamlı padişahlarını gerçeğe en yakın halleriyle görmek,Farabi'nin bakışlarını yakalamak,Hitlere kötü bakışlar atmak doğrusu bana çok iyi geldi. Hürrem Sultan'ın baya uzun olan tınakları da dikkatimi çekti.Neyse ki rehber buna değindi. Meğer o dönemde saraydaki bayanlar, sarayda iş yapmadıklarını göstermek için,tırnaklarını uzatırlarmış,enteresan :)
Ve bunlar gibi daha bir çok hoş ayrıntı. Özellikle çocuklar için çok akılda kalıcı oluyor görsellik.Ama şöyle de acı bir gerçek var. Bizim ülkemizde bu tarz şeyler çok ilgi görmüyor. Ama tarih bilincimiz açısından önemli bu tarz faaliyetler. Çocuklar sınıflarıyla geliyor,sonra da çok etkilenip anne-babalarıyla geliyorlarmış. Ve ikinci gelişlerinde rehberden önce anlatıyorlarmış anne-babalarına. Ne hoş değil mi?
Uzun lafın kısası...
Ankara Etlik Antares AVM.
St.Petersburg Müzesi Balmumu Heykel Sergisi
Mart sonuna kadar gezilebiliyor.
Broşürdeki tanıtım bilgilerini okumak isteyenler için:
“900’lü yıllardan 2000′li yıllara kadar tarihte önemli izler bırakan kişilerin heykellerinden oluşan sergi, ziyaretçilere hem eğlenceli hem de öğretici bir etkinlik deneyimi yaşatıyor.
Sergide; Atatürk’ün 1935yılındaTBMM’de kürsüdeki konuşma sırasında duruşu, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Latife Hanım, Mimar Sinan, Yunus Emre, İbn-i Sina, Farabi, Fuzuli, Cengizhan,Timurlenk, Atilla, Alparslan, Kont Kaliostra, Sati Kazanova, Baron Munchausen, I Katarina, I Peter, II Katerina, Çar II Aleksandr, 15. Louis, Markiza de Pompadour, Lenin, Karl Marks, Gorbaçov, Boris Yeltsin, Brejnev, Elvis Presley, Dostoyevski,Terminator-3′teki haliyle Arnold Schwarzenegger, Şeyh Şamil, Beatles Grubu üyeleri, Farabi, Napolyon, Leonardo da Vinci, “Korkunç Ivan” ve “Deli Petro” diye bilinen Rus Çarları, Hürrem Sultan, gerçekte erkek olduğu halde hayatının son 35 yılını kadın kıyafetleri ile geçiren Fransız ajanı D’eon, Osman Gazi, Kemal Sunal ve Levent Kırca gibi ünlü kişilere ait heykeller yer alıyor.
Sergi, Hitler’in balmumu heykelini, Stalin’in balmumu heykeliyle buluşturması açısından da ilk olma özelliği taşıyor.
Sergide ilk olma özelliği taşıyan bir başka nokta ise dünyada ilk kez, kişiye özel kalıp çıkarılıp balmumundan el ve ayak heykellerinin yapılabilmesi. Ayrıca malzemesi polyesterden yapılan kişiye özel el heykellerinden abajur da yapılabiliyor.”
2 yorum:
çok güzel bir sergi, ben izmirde gezme fırsatı bulmuştum,ama kişiye özel kalıp çıkarma nüansı yoktu, olsaydı heykelimi dikecektim:)))
Konya'ya geldiğinde sergiyi gezmiştim, bazıları gerçeklerinden ayırt edilemiyor neredeyse. Saçları gerçek saçmış ve tırnakları vs her ayrıntı, yüzlerindeki en ufak bir kırışıklık bile aynen uygulanmış. Çok emek verilmiş bu heykellere, gezilmeli, çocuklara gezdirilmeli mutlaka.
Yorum Gönder
Fikrinizi bizimle paylaşın..