Ana Renkler

21 Şubat 2010 Pazar

Oyuncak Dünyası-1-

Hayatın ilk günlerinden itibaren dış dünyayı tanımaya çalışan çocukların, zihin ve beden gelişimi oyun ile desteklenir.

Çocuklar bunu bazen bilinçli olarak istedikleri ve arzu ettikleri oyuncak seçimi ile yaparlar bazen ise spontone olarak (oyuncaksız olarak) kendilerine oyun yaratabilirler.

Çocuğun fiziksel gelişimi ile, sosyal, motor ve zihnî gelişme, yeterince oyun oynayan çocuklarda daha hızlı olmaktadır. Çocuklarda oyun ortamında, yeni tecrübeleri yaşama, farklı tecrübelere altyapı hazırlama, yeni kabiliyetler kazanma ve gelişmeye ait kazandığı özellikleri uygulama söz konusudur. Öğrenilen bilgilerin kullanıldığı, kabiliyetlerin sergilendiği, yeni tecrübelerin kazanıldığı, diyalogların pekiştiği ve hislerin ifade edildiği oyunlar son derece yararlıdır.

Bu oyunlar sırasında çocukların yararlandığı oyuncakların ve bu oyuncakların materyallerinin önemi çok büyüktür. Ebeveynelerin bu oyuncakları seçerken, özen göstermeleri gerekir. Özellikle 0-3 yaş arası çocuğa sunulan oyuncakların küçük parçalar içermemesi gerekmektedir .Bir diğer dikkat edilmesi gereken çok önemli nokta mıknatıslı oyuncaklar.



Hemen her birimizn evinde buzdolabının üzerinde bulunan magnetler çocuklar için oyun ve eğlence olabiliyor.
Oysa ki önemli bir nokta var ki;
Yutulduğu takdirde bağırsak delinmesine kadar varan sonuçlara yol açan mıknatıslar özellikle 0-3 yaş arasında çocukların yalnızken oynamaması gereken oyuncak grubunda yer alıyor. Çocuk birden fazla mıknatıs yuttuğunda, mıknatıslar iç organlarında dolaşırken itme çekme etkisi ile bütün iç organlara zarar veriyorlar. Sonuç ölüme kadar varabiliyor.

Eğer evinizde küçük bir çocuğunuz varsa mıknatıslı oyuncak tercihlerinizi bir kez daha gözden geçirmenizi öneririm. Yaşça daha büyük (bizi anlayabilecek yaşta)olan çocuklarımızı da bu konuda bilgilendirmemiz gerekli diye düşünüyorum. Hafife alınacak bir konu değil, Çünkü minik ellerin nelere dokunduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz.

Bir dönem haberlerde suda şişen boncuk toplar vardı. Birçok çocuk bunları yuttuktan sonra, içinde bu boncuklar şişmiş ve sonrasında ameliyat olmak zorunda kalmışlardı.

Bizler çocuklarımızla oyun oynarken ve oyuncak tercihlerimizde onların yaş düzeylerini ve olası tehlikeleri göz önünde bulundurmalıyız ve onları bu tehlikelerle buluşturmamaya özen göstermeliyiz.

Unutmayalım ki bir çocuğun gelişiminde oyun ve oyuncak en az beslenme kadar önemli.

1 yorum:

Hilal dedi ki...

henüz tehlikelerden bihaber olan yavrularımıza bu tehlikeleri anlatmamız çok güç. dolayısıyla biz onların önüne çıkabilecek tehlikeleri öngörüp, karşılaşmamaları için elimizden geleni yapmalıyız onlar küçükken .. malum bir bebek gidip yılana bile sarılabilir tehlikesini bilmediği için. çok güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş canım, özellikle mıknatıslarla ilgili bilgilendirmen.. dikkatli olmak lazım, hem de çok...

Yorum Gönder

Fikrinizi bizimle paylaşın..

Related Posts with Thumbnails